Pleie og vedlikehold av skinnsko

Regn, slaps og veisalt kan ødelegge selv de beste skinnsko. Butikksjef Anders har lang erfaring innen skobransjen, og i denne guiden viser han deg hvordan du både kan vedlikeholde yndlingsparet pluss reparere sko som har blitt neglisjert i mange år!

Du trenger:

Du finner alle skopleiemidler du trenger her. Til denne guiden har vi brukt:

Skoene vi tar utgangspunkt i er Johans gamle Red Wing-støvler han har brukt på verkstedet vårt vinter etter vinter uten å vedlikeholde. Fydda, Johan!


Før behandling...

....Etter behandling!

Framgangsmåte

1) Gå grundig til verks med skobørste!

Start med å ta av skolissene. På denne måten kommer du bedre til på tungen (klaffen under skolissene) og skoen blir lettere å jobbe med. Fjern alt asfaltstøv, gjørmerester og grus med en børste. Denne er stiv nok til å rense, men myk nok til å ikke ripe opp skinnet. Pass på å komme godt til ved sålekanten, her samler det seg ofte mye skitt.

2) Rens læret for salt og annet smuss som har trukket inn i skinnet.

Etter en lang vinter (eller flere) setter det seg ofte mye salt i skinnet. Dette ser man tydelig på de hvite saltrennene som kan danne seg på skoen. Bland skorens med vann og skrubb den inn med svamp. Gni godt med litt press og du ser snart svampen bli mørk av smuss - bedre at det havner der enn inne i skinnet!

3) Tilfør fuktighet og næring med lærfett eller minkolje

Dette er det aller viktigste trinnet for oppfriskning og vedlikehold. Skinn som utsettes for fukt og smuss tørker gradvis ut, mister tøyelighet og vil til slutt begynne å sprekke opp. Dette hindrer du ved å tilsette rikelig med fett, enten i form av lærfett eller minkolje. Det er smak og behag hva du vil bruke - vi kan hjertelig anbefale begge.

Ikke vær redd for å bruke hendene! Varmen fra fingrene mykner opp lærfettet slik at det trenger langt dypere inn i skinnet. Lærfettet vi bruker inneholder kun kokosolje og andre naturlige ingredienser, så det er ikke farlig for kroppen.

Fettet impregnerer i tillegg skinnet, reparerer ujevnheter og framhever skoens patina. Ikke glem å bruke lærfett på sålen også dersom skoene dine har lærsåle!

4) Puss med skokrem

Årevis med vann og søle kan vaske bort fargen skoene hadde da de var nye. For et fint og jevnt resultat er det lurt å bruke litt farget skokrem. Dersom vi ønsket en røffere patina ville vi brukt en nøytral skokrem uten farge.

Her har vi brukt hendene, men du kan også jobbe inn skokremen med en stiv børste. Når skoene er så gåene som dette lar vi skopussen trekke inn i hele 20 minutter før vi går videre. Deretter pusser vi skoene med en annen skobørste til vi får en blank og fin overflate. Husk å bruke en egen børste til dette, ikke en børste som har blitt brukt til å påføre skokrem!

For ekstra glans kan man polere helt til slutt med en klut, eller aller best: En spesiallagd filthanske. Bruk sirkelbevegelser og ta deg god tid.

5) Finish og oppbevaring

Snør på et par nye skolisser, så får du prima resultat! På disse skoene bruker vi selvfølgelig originale lisser fra Red Wing. For å unngå skrukker setter vi skotre inn i skoen når de ikke brukes. Gode skotre kan stilles inn i lengden for å holde skinnet stramt slik at det ikke trekker seg sammen når skoen settes bort våte.

Vedlikehold

Bruk denne enkle framgangsmåten for å gi skinnskoene dine så lang levetid som mulig:

  • Bruk skohorn for å beskytte hælkappen
  • Bruk skotre når skoene oppbevares
  • Børst av skoene etter bruk
  • Plei skoene med lærfett eller minkolje i ny og ne
  • Puss skoene jevnlig for å vedlikeholde fargen
  • Bruk ikke samme par hver dag, men veksle mellom minst to par

Håper denne guiden var til hjelp for deg!